Fotbollens USA-turné 1948

Djurgårdens IF slutade näst sist 1948 och fotbollslaget åkte ur högsta serien och var tillbaka i division två. Spelet fungerade inte alls och man förlorade den sista, och oerhört viktiga, hammamatchen mot Halmia med 0-1. Som plåster på såren åkte laget på en, sedan länge planerad, resa till USA, Canada och Island.30 maj 1948 fick Djurgårn besök av vit/röda Halmia i en match som var direkt avgörande för de båda klubbarnas fortsatta spel i högsta serien.
12.872 personer hade kommit till Stockholms Stadion för att se matchen, där segraren skulle hänga kvar och förloraren åka ur.

Matchen såg länge ut att bli mållös, men så fick Djurgårn ett inkast i 68:e minuten. Djurgårdsbacken, Gunnar Persson, kastade inte bättre än att Halmias center Kurt "Skeppshult" Svensson hann emellan och fick iväg ett skott mot DIF-målet. Djurgårdsmålvakten, Ove Nilsson, rusade ut men bollen gick över honom mot ett tomt mål. På mållinjen lyckades Djurgårdshalvbacken, Bjarne Redstrad, skyffla undan bollen, men inte bättre än att den träffade huvudet på en Halmia-spelare och i mål...
Så slutade Djurgårdens Allsvenska saga för den gången.

Som plåster på såren åkte laget på en, sedan länge planerad, resa till USA. Inplanerat var fyra veckor i Amerika och Canada, med 6 internationella matcher, och en vecka på Island med tre matcher.Till resan värvade DIF Hasse Jeppson från Örgryte, som då spelade i div II sydvästra. Jeppson var i sin ungdom lika begåvad som tennisspelare och vid tiden kadett på Karlberg i Stockholm. Hasse var en mycket bra huvudspelare med en imponerande genombrottskraft och bra bollkontroll. Det kan vara ett av Djurgårdens bästa nyförvärv någonsin.

Hasse Jeppson gjorde hela 21 mål på USA-resan och kom att bli en av Djurgårdens skickligaste centrar genom tiderna.


Djurgårdens IF på väg till Amerika 1948

Fotboll har länge varit världens största sport. Märkligt nog har fotbollen aldrig slagit igenom på bred front i USA, där man istället spelar "american football", en slags rugby. Amerikanarna, som i många fall har nordiskt påbrå, startade 1948 en stor propaganda för fotboll, där man bjöd in utländska lag. Matchen den 18 juni 1948 mellan Liverpool FC och Djurgårdens IF var den första fotbollsmatchen i USA mellan två utländska "topplag" och uppmärksammades en hel del i amerikansk media.

"Djurgården har hedrat den svenska fotbollen både med sitt spel och sitt trevliga uppträdande", rapporterade förtjusta svensk-amerikaner från skilda håll i USA och Canada.

Resan till USA svetsade samman fotbollslaget som svarade för en rekordeserie i föreningens historia. Man vann samtliga matcher utom en, 2-3 mot Liverpool FC, under resans gång.

Resultat från USA-turnén 1948:
- DIF - Fram 5-2 Reykjavik
- DIF - Vikingur 1-0 Reykjavik
- DIF - Reykjaviks stadslag 5-0 Reykjavik
480618 DIF - Liverpool FC 2-3 Brooklyn
480626 DIF - National League Stars (Chicagokomb.) 8-0 Chicago
480628 DIF - St. Louis Stars (St. Louiskomb.) 6-1 St. Louis
480703 DIF - Toronto Greenbacks 7-0 Toronto
480705 DIF - New England Stars (Worcester komb.) 10-3 Worcester
480708 DIF - American League Stars (ligakomb.) 3-1 Brooklyn

 

 

 

 

 


 

Djurgårdens lag på turnén:
Carl Andersson, Hans Andersson, Stig Andersson, Arne Blomkvist, Stig Carlsson, Nils Cederborg, Sture Larsson, Bert Meijer, Ove Nilsson, Stig Nyström, Åke Pettersson, Gunnar Persson, Bjarne Redestad, Hans Stellus, Birger Stenman, Carl Tornborg.
Manager: Birger Sandberg.

 

Kuriosa från turnén:

Passerkort för funktionärer och spelare


Matchrapport Liverpool FC - DIF

 


Matchprogram Liverpool FC - DIF

Matchbiljett Liverpool FC - DIF

T-shirt till minne av Liverpool - DIF

Bok till minne av Islandsresan

 

Källor
The American Soccer History Archives
SE nr 29 1948
Rekordmagasinet nr 37 1949
Djurgårdens IF 100 år


/DIFarkivet.se

Copyright © DIFarkivet.se