Föreningens bildande 1889

Djurgårdens IF bildades egentligen redan vintern 1889-1890, över ett år tidigare än det vi idag kallar föreningens födelse, 12 mars 1891.Ett gäng som alltid höll ihop, bestående av 12 infödda Djurgårdsgrabbar, hade diskuterat bildandet av en förening. Efter att ha åkt skridskor vid Rosenvik en dag slog sig gänget ned på en bänk vid gamla Beckholmsbron och där kom frågan upp på nytt.
De bestämde sig för att starta en idrottsförening. Medlemsavgiften bestämdes till 25 öre i månaden och då man skulle utse en kassör föll valet på en yngling som hade ett styvt ben och som gick under smeknamnet "Styvben-Starke". Någon annan styrelse ansågs inte behövas och inga fler än de 12 ungdomarna skulle få bli medlemmar. Stadgar och samlingslokal fanns inte, man träffades i det fria och anspråken var små. Året var 1889.


Gamla Beckholmsbron, som förbinder Djurgården med Beckholmen.

Det gick emellertid dåligt för föreningen. Det visade sig nämligen att kassören och några kamrater hade festat upp hela kassan, innehållandes den första medlemsavgiften. "Styvben-Starke" avsattes omedelbart och det började se dystert ut för den lilla föreningen. Gänget hotades med upplösning och föreningen hann aldrig stiftas vid det tillfället.

Då lyckades man få tag i en något äldre grabb, som hette John G. Jansson. Han satte fart på gänget, ryckte upp intresset och visade goda ledaregenskaper. Den dag då han, den 12 mars 1891, slog klubban i bordet på ett litet kafé, Alberget 4A, räknas som föreningen egentliga födelse. En tillfällighet att Viktoria, som på latin betyder seger, har namnsdag den 12/3..?


Paragraf 1 i föreningens första stadgar, från sommaren 1891. [Läs Mer]


 

Källor:
Djurgårdaren 1951
Djurgårdaren 1966
Alberget och Oakhill på Djurgården 1970
Djurgårdaren 1981
Djurgårdens IF 100 år


/DIFarkivet.se

Copyright © DIFarkivet.se